TM Brexit-feuilleton, aflevering 1: “Toeristische industrie tast in het duister”
Friday, January 11, 2019

De hele reisindustrie, zowel nationaal als internationaal, laat via allerlei kanalen zijn ongerustheid blijken over de impact van de Brexit – in welke vorm dan ook, ‘deal’ of ‘no deal’ – op de business voor 2019. De bedrijven waarschuwen hun stakeholders over de mogelijke gevolgen van de diverse mogelijke scenario’s, waarbij de groeivooruitzichten permanent worden bijgesteld. Hoewel er nog steeds veel onzekerheid bestaat over de definitieve voorwaarden van de uiteindelijke Brexit, zijn er aanwijzingen dat ook de toeristische industrie zich stilaan voorbereidt op een harde Brexit. Dergelijke inspanningen betekenen directe en indirecte kosten, ongeacht de uiteindelijke inhoud van de deal.

TM ging te rade bij Belgische en internationale vakverenigingen, touroperators, coach-operatoren en andere transportmodi en ging na welke invloed de Brexit kan/zal hebben op elke specifieke sector. Welke maatregelen nemen ze vanuit hun organisatie om voorbereid te zijn op de diverse scenario’s? Nog tot vrijdag 29 maart, de dag waarop het Verenigd Koninkrijk officieel uit de Europese Unie stapt, brengt Travel Magazine u in een ‘Brexit-feuilleton’ hun reacties.

FTI: “Onzekerheid is de enige zekerheid”

Bernard Tuyttens (Federatie Toeristische Industrie, FTI): “Onzekerheid is de enige zekerheid. En die onzekerheid kan nog geruime tijd aanhouden. De publieke opinie in het Verenigd Koninkrijk is niet de enige die duizelig wordt van de aanhoudende berichtenlawine. Ook de toeristische industrie op het continent tast in het duister. Onvoorspelbaarheid die leidt tot extreme onzekerheid, het is allerminst een karaktertrek van een economische ruimte die bedrijven toelaat goed geplande diensten te leveren. Zelden heeft boven een land zo een grote bui vol juridische onzekerheid gehangen als nu in het Verenigd Koninkrijk. Keurt het Brits parlement het verdrag goed, dan treedt het VK hoe dan ook uit de eengemaakte markt en de douane-unie. Wijst het Brits parlement het recent onderhandelde terugtrekkingsakkoord met de EU af, glijden we dan in het ravijn van een erg brutale Brexit? Of gebeurt uiteindelijk net het tegendeel: komt er een tweede referendum dat het VK toelaat EU-lid te blijven? Een greep uit de veelheid van de jongste berichten.”

Het spoor

read on

https://travel-magazine.be/tm-brexit-feuilleton-aflevering-1-toeristische-industrie-tast-in-het-duister/

      
No comments yet

Add/Edit Comment 
Name *
eMail  Will not be published!
Homepage  Will not be published!
Comment *
 notify_on_reply  (email_required)
Note that your comment after submission has to be approved.
Thanks for your understanding.
Note: If you are a registered user, on login these form fields
will be pre-filled with your information.