Winstgevendheid airlines stijgt ondanks hogere olieprijs
Wednesday, June 13, 2018

De winstgevendheid van luchtvaartmaatschappijen is in het eerste kwartaal gestegen ondanks een fikse stijging van de olieprijs. Dat blijkt de Airline Financial Monitor van brancheorganisatie IATA. Vooral de financiële resultaten van Europese luchtvaartmaatschappijen verbeterden sterk.

Vorig jaar boekten 73 door IATA geauditeerde luchtvaartmaatschappijen een gezamenlijke nettowinst van 3 miljard dollar bij een winstmarge van 4,7 procent. Dit jaar steeg de gezamenlijke nettowinst naar bijna 4,4 miljard dollar en een marge van 5,7 procent.

Die verbetering komt vrijwel volledig op het conto van Europese maatschappijen. Een verlies van 1,1 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2017 werd dit jaar omgebogen in een bescheiden winst van 103 miljoen dollar. Het eerste kwartaal van het kalenderjaar is financieel gezien een traditioneel zwakke periode voor Europese airlines.

Zorgen over de stijging van de olieprijs leidden ertoe dat de aandeelwaarde van luchtvaartmaatschappijen voor het vierde achtereenvolgende kwartaal daalde. Sinds het begin van dit jaar is de zogeheten global airline share price index met 8,5 procent gezakt.

In mei stegen de brandstofprijzen verder, vooral vanwege krapte op de markt en aanhoudende geopolitieke spanningen. Op dit moment ligt de prijs van een vat ruwe olie op 76 dollar, een stijging van zestig procent ten opzichte van een jaar geleden.

 

Read on

https://www.zakenreisnieuws.nl/nieuws/categorie/2/airlines/winstgevendheid-airlines-stijgt-ondanks-hogere-olieprijs?utm_source=Luchtvaartnieuws+-+Zakenreisnieuws&utm_campaign=a968071bbd-EMAIL_CAMPAIGN_2018_06_12_08_14&utm_medium=email&utm_term=0_df5c469e6c-a968071bbd-69098153

      
No comments yet

Add/Edit Comment 
Name *
eMail  Will not be published!
Homepage  Will not be published!
Comment *
 notify_on_reply  (email_required)
Note that your comment after submission has to be approved.
Thanks for your understanding.
Note: If you are a registered user, on login these form fields
will be pre-filled with your information.